Nies

Weggegaan is plaats vergaan: een blik op de nieuwkomers en afvallers in de stoet

today7 november 2021

Achtergrond

Wat geldt voor de rij aan de WC in de Keizer op dinsdagavond, geldt ook voor de carnavalsstoet:de plaatsen zijn beperkt, de rij is lang en vrijgekomen plaatsen moeten zo snel mogelijk opgevuld worden. Er zijn categorieën vaste groepen – met of zonder wagen – met elk twintig plaatsen en een eigen klassement.

Er zijn twee manieren waarop je als nieuwe groep een vaste groep kan worden. Een eerste manier is de wachtlijst. Als een vaste groep door omstandigheden stopt, krijg je als eerste op de wachtlijst de kans om die plaats in te vullen. Een alternatieve manier is door je als losse groep buiten categorie in te schrijven. Tijdens de stoet krijg je net zoals een vaste groep punten. Haal je meer punten dan een vaste groep, dan neem je zijn plaats in. 

Nu de volgorde van de stoet op 6 maart 2022 bekend is, kijken we met ENKAAVEE eens naar de nieuwkomers en afvallers onder de vaste groepen.

Ket en Goed

Ket en goed is jarenlange een vaste waarde in de stoet geweest. De groep zag het levenslicht in 2004 en ging de eerste keer in 2005 mee in de stoet. In 2020 zat er wat roest op de machine en overwoog de groep al om te stoppen. Corona zorgde voor een jaar bedenktijd. Jammer genoeg zorgde dit sabbatjaar dat de heropstart moeilijk was. De groep heeft dan definitief beslist om er mee te stoppen. Sommige leden hebben een thuis gevonden bij andere groepen, anderen hebben zelf een losse groep gestart en enkelingen genieten van op de rand van het parcours.

#15joeërengoed

Plasjop

Plasjop is de eerste nieuwkomer in ons lijstje. De mensen achter deze groep ken je beter als losse groep Goe Skieëf. Zij liepen mee in de stoet van 2020 en zagen sindsdien hun ledenaantal alleen maar groeien. Zo konden ze de droom die ze al van bij de start hadden waarmaken door vaste groep te worden. 

Als we Dylan Driesman vragen naar de ambitie van dit jaar, twijfelt hij geen seconde: “zo hoog mogelijk eindigen”! Iets waar iedereen als vaste groep naar streeft. Maar het eerste jaar blijven ze realistisch. Al durft Jens Detroyer toch hopen ze het eerste jaar al zeker de top tien kunnen binnenvallen.

#groepzonderwagen 

#plosj36 

#GoeSkieëf 

#toptien

 

Smosj

Moeten we Smosj, voluit “De Smosjterpotten”, nog voorstellen? Al 18 jaar maakten ze deel uit van de Roze Zondagstrein, maar o.a. corona stak stokken in de wielen. Ook de drive was weg onder de leden en uiteindelijk ook bij de trekkers van de groep. Het bericht om te stoppen kwam hard aan, niet alleen bij de leden, maar ook bij andere carnavalisten. “Smosj was toch wel dat tikkeltje anders”, “jullie brachten elk jaar kleur en animo in de stoet” tot “miljaar, wauilen gonj auilen missen!” waren maar enkele van de reacties. 

Sommige leden hebben al hun weg gevonden naar andere groepen, andere zijn, net als voorzitter Glen, ook bij Enkaavee beland en zetten zich nu voor 111% in voor de radio, nog anderen zijn aan het lobbyen… iedereen komt sowieso op zijn of haar pootjes terecht. In ieder geval: “Smosj” zal nooit weg zijn! 

#groepmetwagen 

#vastewaarde2003-2020 

#Smosjneverdies

Skidj Ooëtj

In 2020 kon je deze groep van twintigers, dertigers maar vooral veertigers al vinden in de stoet als losse groep. Nu er plaats is, dingen ze mee in de categorie ‘groep zonder wagen’. Skidj Ooëtj vond zijn naam in een typische Ninoofse uitspraak, en je kan er ook vanalles achter plakken (“skidj ooëtj mè memmen, mè zogen, mè klogen…”).

 
Een echte ambitie om te winnen is er tot dusver niet, ze willen zich gewoon goed amuseren. Het merendeel van de groep bestaat uit leden die al ervaring hebben uit andere groepen en weet dus wat er allemaal bij komt kijken… het plezier primeert! 

Ze kijken alvast uit naar 2022 en zijn al volop bezig met het maken van onze kostuums!

#groepzonderwagen 

#plosj20 

#plezierin22

Grat Om Zjiep

Deze groep heeft het traject gelopen dat vele groepen maar al te goed kennen. Een bende vrienden die als losse groep de karnavalsmicrobe te pakken kregen. Als Grat Om Zjiep waagden ze hun kans als groep zonder wagen. “Een glorietijd met veel plezier” weet ex voorzitter Maaike de Mulder te vertellen. Alle leden kwamen met plezier helpen aan kostuum en bij activiteiten. 

Maar de organisatie rond het hele gebeuren – eetfestijnen, administratie, activiteiten,… – werd moeilijk te combineren met het leven buiten karnaval. De druk om als vaste groep mee te draaien werd te veel en de groep besliste om te stoppen als vaste groep. Ze blijven allemaal karnavalisten en als ze samenkomen is het één groot feest, verzekert Maaike ons. “Een periode die mooi werd afgesloten en waar iedereen met een goed gevoel op terugkijkt”.

#vastegroep2018-2020 

#nogsteedsfeest


De Kleine Witkapjes

De volgende nieuwkomer in het rijtje zijn De Kleine Witkapjes. In de kern van deze groep zit een powerkoppel. Het idee om deel te nemen als losse groep ontkiemde – net zoals elk goed idee – in café De Leste Zonde. Zij zochten een hoop gelijkgezinde vrienden bij elkaar en hupla: ze stapten in 2020 de eerste keer de stoet als losse groep. 

Na één jaar op de wachtlijst te staan, worden ze dit jaar meteen vaste groep. “Een uitdaging” weet voorzitter Jurgen ons te vertellen “maar die gaan we graag aan. Ons eerste liedje verschijnt op 11 november, ons thema is uitgewerkt en de eerste stappen voor onze wagen zijn gezet.” Ze zijn er dus goed ingevlogen. Plezier primeert, maar de veertiende plaats ligt voor hen in handbereik. 

#groepmetwagen 

#plosj38 

#stiltevoordestorm


Dweis en Overegt

Een apart groepje toch wel. Zij wilden meedoen aan de stoet van 2021, maar die kon om welgekende redenen niet doorgaan. Helaas halen ze de stoet van 2022 niet, want de groep gaf er alweer de brui aan. Volgens voorzitter Vicky was ook de drive om er echt werk van te maken, bij sommige leden ver te zoeken en dat betreurt ze ook. Vele leden zijn nu overgestapt naar andere groepen, zij zelf zal geen carnaval meer vieren.

#jammermaarhelaas 

#eindeinmineur

ENKAAVEE

Een verrassende nieuwkomer in de stoet is ENKAAVEE. De karnavalsradio die het hele jaar door het vuur voor karnaval brandende houdt, steekt het vuur aan de lont van de stoet. De chipkes, lekstokken en brickets van de reclamestoet zullen snel vergeten zijn als dezen boenjel passeert. Niet alle leden van de vereniging zullen meestappen, velen zijn nog actief bij een karnavalgroep. Maar voorzitter Gerrit verzekert dat ze met genoeg zijn om hun passage niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. 

#instantie 

#plosj-1 

#eenertverkarnaval 

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%