Nies

We want Moor op de VRT… ofte onze nieuwe HOMO UNIVERSALIS?

today6 september 2021

Achtergrond

Vanaf nu maandag kan je tussen het Nieuws van 19.00 en Thuis terug naar Iedereen Beroemd kijken op één met daarin de populaire rubriek “Homo Universalis”.  Dit jaar doet er zelfs een stadsgenoot mee en je kent hem zeker: het is namelijk onze radio-collega (Pieter De) Moor. We spraken met hem af en vroegen hem uit over het hoe en wat van zijn deelname.

Moor: “Tja, hoe ben ik daarop gekomen? Ik wou al lang eens meedoen aan leuk en actief tv-programma zoals De Mol, 1 jaar gratis e.d. Niet om te winnen, maar gewoon om dat eens meegemaakt te hebben en mezelf te challengen en te triggeren en kijk: het is me dit jaar gelukt.  Vorig jaar was ik er nog op het nippertje uitgevallen en werd ik niet meer opgevist maar geduld is (soms) mijn specialiteit hè (lacht).

Voor de ENKAAVEE’ers onder ons die dat programma niet kennen: leg eens uit?

Moor: Wel, het programma heet iedereen beroemd en homo universalis is daar een rubriek van. Iedereen beroemd en Homo Universalis zijn co-producties tussen VRT en de chinezen. Iedereen Beroemd bestaat al 9 haar, maar Homo universalis begint aan zijn 4de jaargang. Je begint met 100 deelnemers en elke dag valt er iemand uit tijdens een opdracht/spelletje. Degene die na 100 spelletjes of dagen dus overblijft mag zich de “Homo Universalis” noemen en wint één jaar lang gratis reizen via Sunweb.

En wat moeten we verstaan onder opdrachten en spelletjes?

Moor:Tja, dat kan echt van alles zijn: behendigheid, fysiek, tactisch, inzicht hebben, maar vooral veel “chance” hebben toch, het lot moet u gewoon gunstig gezind zijn en je mag niet te ver vooruit kijken.

Beschrijf eens een opnamedag?

Moor: de opnames zijn telkens in het weekend en gaan door in Schelle bij Antwerpen, zo een grote oude elektriciteitsfabriek met een mega grote hal in het midden. We moeten daar om 08.30 zijn en dan “placeren” we ons in de refter he.

Sorry, hoor, Moor, ik ga u eventjes onderbreken maar de laatste keer dat ik u gezien heb had jij toch nog geen rijbewijs, of hebben we een wonder gemist?

Moor: Nee, nee, je bent juist maar ik reken op Inge, mijn ouders en Gerrit, ik rij met twee dames uit Merchtem en Asse mee naar Schelle en mijn persoonlijke taxi’s zetten me dan af in Asse. Carpoolen noemen we dat zeker? ’s Avonds pikken ze me terug op.  Om verder te gaan: we drinken dan nog een koffietje, nog een stress toiletbezoek want dat heb ik wel hè, en nooit gedacht dat het zo erg ging zijn.

Hoe bedoel je?

Moor: Dat is van ’s morgens tot ’s avonds constant een gezonde stress en bij aanvang van elke proef begin ik te zweten en te bibberen en krijg ik hartkloppingen. Zo erg was het zelfs niet bij mijn prinsaanstelling (Moor werd Prins Carnaval in 2013, nvdr)  En dan zwijg ik nog over de slapeloze nachten voor elke opnamedag, ‘k heb al containers lamskoteletjes zien passeren!

En is dat dan continue opnames tot ‘avonds laat?

Moor: Normaal gezien zitten we aan 6 afleveringen per dag (weetje: elke aflevering is 4 minuten 30 ongeveer). Soms kan een aflevering opnemen kort duren, soms heel lang, je weet dat nooit op voorhand, ook de productie niet.  Maar we worden daar goed gesoigneerd: warme maaltijd, broodje ’s avonds, vier uurtje, stukje fruit, koffie, thee… we staan daar zeker niet op regime, dat maakt de ervaring nog des te mooier!  Als je het dus tot de finale haalt, heb je in totaal zo een 20 opnamedagen.  Dat was ook een voorwaarde: dat je op voorhand die 20 dagen moet vrijhouden, dat was al een huzarenstukje om dat allemaal vrij te plannen. Maar het is gelukt. Je weet echter nooit hoe lang je het zal volhouden.

Daarover gesproken: hoe is het al geweest?

Moor: Daar kan en mag ik natuurlijk niks op antwoorden. Eén oplossing daarvoor: alle werkdagen kijken en jullie vingers kruisen!

Word je daar ook geïnterviewd?

Moor: Dat is al gebeurd maar dat is wel vreemd. Ik heb geen schrik om voor de camera iets te zeggen. Al weet ik nooit goed welke taal ik moet gebruiken: Nederlands, Nienofs dialect of iets ertussen… Ik hou mijn hart al vast voor wanneer Stephanie of Glen het gaan gezien hebben en hoe ze gaan reageren… van die twee moet ik meer mijn best doen om dialect te spreken op de radio… nu is het natuurlijk nationale televisie… straks moeten ze mij nog dubben of ondertitelen… dat is ook iets natuurlijk! 

Wat hoop je, of met welke plaats zou je content zijn?

Moor: Zover mogelijk zou een eerlijk antwoord zijn, maar ik bekijk het echt aflevering per aflevering en probeer me echt gewoon te amuseren en ervan te genieten en ik doe dat wel, wees maar zeker.  Het is me zeker niet om die reizen te doen. Gewoon de uitdaging om dat eens mee te maken en je telkens te laten verrassen met originele, soms van de pot gerukte opdrachten.  En dan te zien of dat je ligt en of je aankan of niet. Een voordeel is wel dat ik heel mijn leven bij “De Skoeten Van Ninof” heb gezeten, daar waren dat soms ook van die spelletjes waarvan je dacht: “Meen je dit nu echt?” of “Dit doe ik echt niet!” Ik leer mezelf ook beter kennen op die manier.  

Hoe bedoel je, Moor?

Moor: Het spel is de max en de productieploeg zijn zalige mensen. Als daar ooit een vacature vrijkomt, solliciteer ik direct. Vanwaar blijven ze die zotte, leuke opdrachten halen? Ik zou graag eens een vlieg willen zijn bij hun teambuildingmomenten. Je bouwt ook een band om met de 99 andere kandidaten en die is vrij uniek. Toen ik de afleveringen van de vorige jaren herbekeek, vroeg ik me vaaf af waarom ze moesten huilen. Het leek wel of ze al jaren vrienden waren. Maar dit zijn stuk voor stuk sociale mensen en daarmee bouw je heel snel een goeie band op. Jong en oud, man en vrouw… een zalige compagnie waar ik zeker nog vrienden of vriendinnen zal aan overhouden in de toekomst. 

We horen het al, je beleeft the time of your life?  Mogen we binnenkort nog eens terug op bezoek komen?

Moor: Altijd welkom, maar ik kan niks beloven, we doen ons best en proberen Ninove met een positieve noot op de kaart te zetten!  Allez tot vanavond op de TV he en nog veel succes met ENKAAVEE!

Prinsj Moor, wij van ENKAAVEE wensen je alle succes toe! en wie weet mogen we binnenkort allemaal mee op reis op u kosten!
Wij duimen alvast!

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%