Nies

Oud of niet… een balkon moet ge versieren!

today17 november 2021

Achtergrond

Elke vrouw droomt er misschien wel stiekem van… een nieuw balkon! 

Wie “Carnaval Nienof” zegt, denkt misschien ook wel aan onze wortels die sinds een aantal jaar aan de gevel van het Oud-Stadhuis prijken. Tradities zijn er om te bewaren, maar ook af en toe om bij te schaven en daarom schreef het Carnavalcomité een wedstrijd uit voor alle Ninovieters: het balkon van het Oud-Stadhuis in een nieuw carnavalesk kleedje steken. 

ENKAAVEE ging op de babbel met de winnares van deze wedstrijd, Kim Collet

ENKAAVEE: Dag Kim. Proficiat met je winst. Wat heb je precies voorgesteld?

Kim: In mijn ontwerp heb ik de link gelegd met de ‘Notre Dame’. Het  Oud-Stadhuis werd ongeveer op hetzelfde moment gebouwd. Ik heb dit bewerkstelligd door gebruik te maken van twee klassieke bouwelementen: waterspuwers en glas-in-lood ramen. 

De waterspuwers toverde ik om tot ‘ambiance’-spuwers. Het oorspronkelijke idee was om hen confetti te laten spuwen, maar de dienst ‘Leefmilieu’ was daar geen fan van. We zochten naar een alternatief en rookspuwers ‘it will be’. Ik tekende drie figuren: ne kaffeegieter, ’t Wortelmanneken en ‘den ezel’.

Ik herbekeek ook de film ‘De Klokkenluider van de Notre Dame’ en toeval wil dat de drie waterspuwers daar in beeld komen terwijl ze samen naar het Zottenfestival kijken.

Voor de glas-in-lood ramen maakte ik een ontwerp waar de ‘wortels’ letterlijk en figuurlijk centraal staan. Deze zullen toegepast worden op ieder raam en dit zal zorgen voor een stijlvolle, kleurrijke uitstraling. 

Vanaf nu dus Notre Oud Stadhuis… ‘Oos Oud Stadhooësj’. ​

ENKAAVEE: Aan welke regels en/of beperkingen moest je je houden?

Kim: Het carnavalcomité schreef de wedstrijd uit met als vraag een nieuw carnavalbalkon te ontwerpen. Ik heb dit echter ietsje ruimer gezien en een ontwerp getekend dat de hele gevel aankleedt. Gezien het Oud-Stadhuis een beschermd monument is, kunnen we zaken niet definitief bevestigen. Dit beperkt uiteraard de mogelijkheden. Het ontwerp moest ook de woorden ‘Nienof carnaval’ bevatten. Dit is nu voorzien op het balkon.

ENKAAVEE: Is het de eerste keer dat je aan een wedstrijd van de stad deelneemt of doe je dit geregeld?

Kim: Als er creatieve wedstrijden worden uitgeschreven, dan vind ik het zeker leuk om deel te nemen. Zo nam ik onlangs nog deel aan de portretwedstrijd van Despauterius, samen met twee van mijn dochters, maar we vielen niet in de prijzen. Deelnemen is ook leuk.

ENKAAVEE: Vier je zelf carnaval? En hoe?

Kim: Het vieren start voor mij op zaterdag, waar ik er plezier in vind om mijn dochters uit te dossen voor kindercarnaval. Op zondag ga ik steevast kijken naar de stoet en op maandag trek ik zelf iets aan om te gaan ‘jumpen aan ’t Stadhuis’. 

ENKAAVEE: Vanaf wanneer kunnen we deze nieuwe versiering bewonderen?

Kim: De gevelversiering zal geplaatst worden op 10 februari 2022.

ENKAAVEE: We kijken er enorm naar uit. Nogmaals proficiat en tot een volgende keer!

 

Kim collet de ontwerpster

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%