Nies

Op de kaffee bau het ves “opperhoofd”

today8 december 2021

Achtergrond

Dag prins Kelly (prins 2011) we hebben overal kunnen lezen dat jij benoemd bent tot het nieuwe opperhoofd van de prinsencaemere!  Voor jou was prins Riekes dit geruime tijd.
Kan je ons vertellen hoelang hij dit heeft gedaan en waarom hij heeft besloten om de fakkel door te geven?

 Prins Riekes (prins 2014) heeft 7 jaar deze functie op zich genomen, waarvoor we hem met heel ons hart willen bedanken! Hij heeft het destijds overgenomen als prins Nestor is overleden. (Prins Nestor 1987)

Hij gaf al een paar jaar aan dat hij graag wat vers bloed in zijn plaats wilde en was stilletjes aan het uitkijken naar een opvolger. Hij wilde de betrokkenheid van de jongere garde graag verhogen in de prinsencaemere en dat ze zo actief zouden worden in het bestuur.

En na de beslissing van prins Riekes dat hij een nieuwe opvolger zocht, was de beslissing bij jou dan snel gemaakt?  Was dit iets dat jij graag wou doen? Of hoe ben je tot dit besluit gekomen?

 Prins Riekes had daar met mij al een aantal keren over gepraat en op zich zag ik het zeker zitten om dat te doen. Toch wilde ik dit thuis met mijn gezin nog eens overleggen en bekijken of het allemaal wel te combineren is.  Ik vond dat het ook wel eens tijd was dat er een beetje ‘vrouwelijke touch’ in het bestuur kwam! Ik had ook eens gepolst bij mijn ‘vrouwelijke medeprinsen’ en eigenlijk is het dan wat organisch gelopen dat ik mij kandidaat heb gesteld.

Hoe werkt dat dan binnen de prinsencaemere? Wordt er gestemd of is dit enkel bij meerdere kandidaten? Of hoe wordt dan beslist wie het nieuwe opperhoofd zal worden?

 Elk jaar staan alle bestuursfuncties open. Je hebt gewone bestuursleden en het dagelijks bestuur (voorzitter, ondervoorzitter, secretarissen en penningmeester). Er wordt sowieso gestemd, ook al is er maar 1 kandidaat. Dus zo weet je ook wel of je kandidatuur gedragen is door de rest. Er moet een bijzondere meerderheid zijn in de eerste ronde om verkozen te worden. Bij de stemming moet minstens de helft zijn stem uitbrengen! Maar er is altijd onderling ook wel wat overleg als er functies vrijkomen, omdat iemand beslist ermee te willen stoppen. Als we tevreden zijn van een bestuurslid, dan zal er hem normaal ook niemand kandidaat stellen voor die functie, maar het is wel perfect mogelijk.

Hoelang kan je deze functie nu uitoefenen?  

Dit kan zolang duren als ik ermee doorga en er zich terwijl niemand anders kandidaat stelt en verkozen geraakt! ‘Dus hopelijk heel lang he!’ lacht prins Kelly.

Wat is nu eigenlijk de taak van het opperhoofd binnen de prinsencaemere? Welke taken en verantwoordelijkheden komen hierbij kijken?

Het opperhoofd is eigenlijk diegene die de ‘col’ (lijm) vormt tussen de leden.  Ik dien dus te zorgen  dat iedereen zijn taken uitvoert. We hebben recent een draaiboek gemaakt (hiervoor grote dank aan prins Rik) en eigenlijk kan ik op basis daarvan heel makkelijk opvolgen wie wat moet doen en wanneer dit moet worden uitgevoerd. Eigenlijk een beetje ‘managen’ van de prinsencaemere he.

Maar er zijn nog managers he 😀

We hebben ‘ne financiele’; we hebben onze secretarissen (nu nieuw door 2 leden); we hebben onze ondervoorzitter, onze technische verantwoordelijken, onze ceremoniemeester, enz…
We trachten eigenlijk zoveel mogelijk werk te verdelen, ook onder niet -bestuursleden, om de betrokkenheid zo hoog mogelijk te leggen.
Daarnaast zijn er heel wat verplichten naar representatie toe van de prinsencaemere. Dit in het comité, maar ook zijn we een spreekbuis op de officiële carnavalsactiviteiten!

Zijn er bepaalde zaken die jij nu al zeker naar voren zal brengen en waar je graag wat veranderingen of vernieuwingen in wilt brengen?

Ik wil eerst en vooral dat we evengoed aan elkaar blijven hangen, maar er gaan zeker ook wat nieuwigheden komen. Onze recepten zoals ‘de ploët’ zijn heel goed, maar het kan geen kwaad om soms een aantal nieuwigheden erin te steken of om eens een extra activiteit te organiseren. Dit zijn uiteraard zaken dat we vooral in overleg doen. Ik ben zeker niet van plan om mijn wensen alleen uit te rollen, maar wel die van alle leden samen. Het tweede element is het verder verfijnen en echt in gebruik stellen van het mooie draaiboek dat prins Rik gemaakt heeft, echt een superwerkje!

Zijn er ondertussen al nieuwtjes of projecten die lopende zijn binnen  jullie instantie die we binnenkort mogen verwachten? Een nieuwe activiteit of dergelijke… ?

Euh…binnenkort meer daarover! We houden het graag nog even binnen onze vereniging, maar er komen zeker leuke dingen aan en ook originele zaken die we in Ninove nog niet hebben gezien!

Bedankt voor het interview en we wensen je veel succes in deze functie. We zijn ervan overtuigd dat je dit super zal doen!
Succes en tot binnenkort!

Prins Kelly komt donderdag 9/12/2021 eens langs in onze uitzending om meer te vertellen hierover, dus wie vragen heeft kan ze ons bezorgen!

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%