Nies

Nieuw reglement losse groepen.

today8 november 2021

Achtergrond

De losse groepen staan voor een moeilijke uitdaging. 11 november hebben ze zoals elke karnavalist de plicht om het karnavalsjaar goed in te zetten. Maar om middernacht 12 november moeten ze zo klaar als een klontje zijn. Dan start de inschrijving voor de stoet 2022 en start de strijd om de eerste 40 plaatsen te bemachtigen. Wie zich inschrijft verklaart zich akkoord met het reglement. En dit reglement is dit jaar niet onbesproken.

Losse groepen mogen sinds jaar en dag geen gemotoriseerde voertuigen gebruiken. Enkele jaren terug werd hierop een uitzondering gemaakt: voertuigen met een elektrische motor type golfkar werden toegelaten. Een aantal groepen sprongen hier creatief mee om en bouwden elektromotoren in in hun wagens. De Stedelijke Feestcommissie wil een einde maken aan deze toestanden en verduidelijkte deze regels in het nieuwe reglement.

Dit wordt niet enthousiast onthaald door een aantal losse groepen. Zij hebben de laatste twee jaar gebouwd aan een grote wagen in de veronderstelling dat het reglement ongewijzigd bleef. Michael van Zwet Zat vindt “dat het zeer laat is in een dubbel coronajaar om pas eind oktober het reglement aan te passen”. Zij werkten al twee jaar aan hun wagen. Die is nu te groot geworden om te duwen zonder motor. Ook Greut en Groesj – een nieuwe losse groep in 2022 – wou meteen groot uitpakken. Voorzitter Geerard kwam naar de ENKAAVEE-studio voor een gesprek met Pascal Schietecat en kwam niet verder dan “en nu?”.

Pascal had begrip voor de argumenten van de groepen, maar kon niet terugkomen op het reglement. Het reglement is goedgekeurd en is geldig voor de stoet van 2022.

En nu? Nu moeten de losse groepen doen waar ze goed in zijn. Creatief zijn en een oplossing bedenken. Al blijft het een zure appel om door te bijten.

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%