Nies

Nienofse karnavalisten aan de academie voor carnaval kunsten!

today29 november 2021

Achtergrond

De academie voor carnaval kunsten heeft terug workshops georganiseerd om de carnavalisten hun creativiteit te laten botvieren en te leren hoe te werken met isomo! 

Onder de deelnemers konden we ook 4 ninoofse carnavalisten aantreffen. Ilco Hernalsteen van Enkaavee, Bram De Mil van NKV Nie Geweun, Jerco Wynant en Jeroen Impens beiden lid van NKV Toeters Mé Pretensje waren van de partij!
Wij gingen eens te polsen naar hun ervaringen.

Bram vertelt dat hij het eerste lid is van ‘Nie Geweun’ dat deelneemt aan deze cursus. Zijn interesse voor het volgen van deze cursus is vooral het leren van de basistechnieken. Hij had al wat ervaring met het snijden van isomo door wat hij leerde bij zijn carnavalsgroep,  maar het is altijd een meerwaarde om in de workshop de juiste technieken te leren en deze dan ook te kunnen toepassen. 

Tijdens de eerste cursus sneden we een slak uit isomo. Gedurende 8 lessen leer je van begin tot eind een slak maken. Te beginnen met het ontwerp tekenen op isomo, vervolgens het uit te gloeien en daarna te snijden. Ik ben toch wel tevreden van het eindresultaat. Als ik tijd heb zou ik zeker nog een cursus volgen, aangezien ze voor mij een meerwaarde zijn. 

Hetzelfde verhaal horen we bij Jeroen en Jerko, Ze konden al aardig overweg met het snijden van isomo, maar op een bepaald punt kom je vast te zitten en zie je niet meer hoe het verder moet. De aangeleerde technieken brengen hier verandering in! 

Jeroen zei: “Op sommige momenten had ik zoiets van: ‘ Dat kunnen we toch nooit uit een blok isomo halen?” Maar niets is minder waar. Het resultaat voor de eerste keer was zeer geslaagd en we zijn  zeker tevreden!.

 ‘Gert schatteman is de lesgever van dienst en we konden geen betere lesgever gekregen hebben kunnen’ zei jeroen ons. De manier waarop hij omgaat met de carnavalisten en alles stap per stap uitlegt en aanleert, is heel aanmoedigend!. Dit geeft zin om verder te doen met deze cursussen. 

Ook Ilco is enorm enthousiast en kijkt alvast uit naar het vervolg. Het aanbod is groot en na carnaval starten ze met verdere cursussen. Je kan kiezen voor het snijden van handen en plooien. Een cursus die  wat speciale technieken vereist. Of je kiest voor een cursus die bij alle deelnemers met stip staat aangeduid, nl. het sculpteren van dierenkoppen! Ilco vond het ook verrassend dat er toch een grote interesse is om deze technieken te leren door de carnavalisten. Als het aan hem lag, mochten ze nog meer workshops organiseren om zo carnaval naar een hoger niveau te tillen. Misschien ook een idee dat onze eigen stad Ninove kan organiseren? De vraag en goesting is in elk geval groot! 

Alle deelnemers zijn het dan ook unaniem eens en gaan dit jaar nog meer snijden dan voorheen. 

Written by: Gerrit Wijns

Vorig bericht

Nies

Wie betaalt de Veerman?

Gitsteenkoolzwart nieuws bereikte ons in het sluimerend vrijdagochtendgrijs van het Overlegcomité op 26 november 2021. De dreigende onweerswolken van de (op)nieuw verstrengde Coronamaatregelen werden algauw bijzaak toen ons bekend raakte dat we jammerlijk genoeg opnieuw afscheid dienden te nemen van een oudgediende van de Koninklijke Kanrnavalraad. Op donderdagavond 25 november ruilde de 79-jarige Raoul Van Droogenbroeck het eindige aardse leven in voor het eeuwige hiernamaals. Bij de jongere generaties onder […]

today28 november 2021

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%