Nies

Laa-lalalalalala-laaaaa, Lalalalaa-lalalalalala-laaaaa… … met de “L” van Liesje De Vos

today24 november 2021

Achtergrond

Zaterdagochtend jongstleden (20/11/2021) waren de “maskes” en “jonges” van ENKAAVEE net als menig Ninovieter even met verstomming geslagen toen het nieuws zich aankondigde dat de Ninoofse Prinsencaemere zowaar een nieuw Opperhoofd kreeg.
Warempel… Boenk… uit ons bedde gevallen én toch maar besloten om even rustig de tijd te nemen om dieper in te gaan op het jammerlijk exclusieve vluchtig gebracht nieuwtje van bij onze concullega’s.

Wij – als ENKAAVEE zijnde – gaan immers nooit over een nacht ijs en willen jullie op twee kleine A4-kes dan ook bondig nieuws brengen voor de meerwaardezoeker onder onze Ninoofse Carnavalisten met een grote “K”. In het verleden hebben wij immers ook nooit geloofd dat voormalig Amerikaans President Trump daadwerkelijk Ninove heeft bezocht.
Enfin soît… We beginnen dan ook zoals het hoort. Namelijk bij het begin.

De Prinsencaemere. Wat is dat nu weer exact voor een carnavalsbeestje?

Ewel… Heel kort en simpel uitgelegd. Na de eerste verdienstelijke poging van Raadsleden Etienne Geeroms en Leon Wets bij de oprichting van de eerste Prinsencaemere op de Prinsenpronkzitting in het Keizerlijke jaar 1983 van Don August, besloot menig Oud-Prins van Ninove (verkozen of aangesteld) zich in een nieuwe poging wederom te verenigen in de tweede Prinsencaemere. Retteketet, tweede couplet. Vanaf het prille voorjaar 1991 konden de Oud-Prinsen van Ninove zich opnieuw samenslaan. Deze kende in april ’91 dan ook 14 Prinsen en 2 Keizers onder haar leden. In tussentijd zijn we ettelijke fietsrally’s, Don August-prijzen, ploeëten, pakskes chips, zwemabonnementen en dergerlijke meer verder.

En een Opperhoofd. Is dat iets van bij de Indianen?

Pauil, boeig en een plooëm. Toebak, vrauven, Witkap mè skooëm.

Nee hoor, wees maar gerust. In Ninove zijn er alleen maar verkeerspijlen te zien langs de baan en té weelderig aanwezig aan de werken op de fel geplaagde Brakelsesteenweg. Het Opperhoofd is in feite niets meer, maar zeker ook niet minder dan de leider van deze doldwaze bende van Ninoofse Oud-Prinsen van onze Denderstede. Eénieder diens pluimen over de jaren heen meer dan verdiend hebben in het carnavalswereldje.

Wie is er in het verleden allemaal reeds Opperhoofd geweest van De Prinsencaemere?

Het eerste Opperhoofd van de Prinsencaemere “New Style” in 1991 was Pollarenaar Aloïs Arijs. Als Koning van de lach bij de “Pipi’s & de Lachende Augusten” was hij als Keizer Don August dé ideale persoon om aan het hoofd te staan van deze vereniging van Oud-Prinsen.

Op 2 juni 1997 sloeg echter het noodlot toe en dienden we veel te vroeg afscheid te nemen van onze geliefde tweede verkozen Keizer van Ninove. De wonderbare clown van weleer was niet meer.

Het nalatenschap van de Prinsencaemere kwam na een interne stemronde terecht bij Prins Libart. Libert Van Driessche werd – als lid van FC Ninove – in 1965 tot Prins Carnaval van Ninove verkozen en dit onder andere door diens eigen broer Fernand (Oud Domper, oud-cafébaas van In den Keizer) te verslaan in de strijd naar “eeuwige” roem. Kortom. Geen sukkelaar en een man van vele oorlogen. Hij had er in ieder geval echt wel kaas van gegeten. “Kaas eten” was toevallig één van zijn specialiteiten… Zijn Miranda zei dat ook altijd, maar zeker ook een familietrekje dat hij door de jaren heen aan zijn neef(je) had mee gegeven.

 

In augustus 2008 had Libert de gezegende leeftijd van 75 jaar bereikt. Hierbij vond hij dat na het carnavalsweekend in 2009 én na 11 jaar Opperhoofd te zijn geweest van de Prinsencaemere de cirkel rond was. Hij mocht op welverdiend carnavalspensioen gaan. De scepter werd opnieuw na stemming doorgegeven aan de derde aangestelde Prins van onze stad. Jeroom I (1961) en Prins Camillo (1986) gingen hem respectievelijk voor als aangestelde Prins van onze Wortelstad. De eer viel dus te beurt aan de Oud-Prins van 1987, zijnde Nestor Van Volxem. Prins Nestor I had tevens ook wat kilometers op zijn carnavalsteller. Als begenadigd ex-voetballer en oud-café-baas van “The Scotch” kon hij niet anders dan als Opperhoofd eens de “Revue” te passeren.

 

Zoals het gaat in het leven, liggen de lach en traan bij carnaval ook steeds (te) dicht bij elkaar. Na een meer dan geslaagde receptie van de Koninklijke Karnavalraad Ninove op 23 januari 2015 ter gelegenheid van het 55-jarig carnavalsfeest, werd Nestor plots naar de hemelpoorten bij Sinte Pieter geroepen. Het derde Opperhoofd van de Prinsencaemere was ook niet meer onder ons.

Na enige weken van sereniteit werd er bijgevolg een nieuw Opperhoofd gekozen onder de Oud-Prinsen. Deze eer viel te beurt aan pompier Eric Herremans, beter gekend als Prins Riekes. In 2004 mocht hij aan het hof verschijnen van het Prinsdom Ninove en dansten we de hele nacht met hem. Wat hij indertijd steeds uit volle borst zong/vroeg. Als Oud-Tempelier had hij destijds meer dan behoorlijk over de Heilige Graal gewaakt. Nu was de tijd in 2015 aangebroken om als Opperhoofd te waken over alle Oud-Prinsen, geheel in zijn eigen stijl en diplomatische manier van aanpakken. De luitenant van Don Chips stond nu zelf aan het roer van dé verenigde Oud-Prinsen. En ahja… die dikke vingers namen we er met graagte bij.

De Wissel?

Nu – bijna zeven jaar later – achtte Riekes de tijd rijp geworden om dit roer tijdig af te geven aan zijn opvolger/opvolgster. Dit werd dan ook officieel gemaakt in een Prinselijk restaurant en dit met de statutaire vergadering op zaterdagavond 20 november 2021. Toevallig of niet werd er door het gezelschap gekozen voor de Oud-Prins die zeven jaar na Prins Riekes aan de beurt was. Deejay Kelly from the Block – Prins Kelly I – werd in 2011 immers tot Stadsprins aangesteld. In de aanloop naar haar aanstelling correspondeerde onze Prins in wording steeds als Liesje De Vos met de Raadsvoorzitter. Nadien heeft ze zelfs haar hond Liesje genoemd. Prins Kelly is een multidisciplinaire moderne vrouw van de wereld. Ze weet van wanten in al haar facetten van het leven en deelt al jaar en dag lief en leed met haar Prins V.T. Kortom, een vrouw die de kaas niet van tussen haar brood laat nemen en al zeker haar cd’s niet meer zal laten stelen. Alvast een kleine dienstmededeling aan de secretaris van de Prinsencaemere: “Gelieve het verslag van de vergadering niet op te sturen alvorens alle Oud-Prinsen thuis zijn”.

 

Bij deze willen we met ENKAAVEE Prins Riekes danken voor al zijn verwezenlijkingen en inzet als Opperhoofd. Daarnaast wensen wij Prins Kelly alvast veel succes met haar nieuwe uitdaging op carnavalsgebied. We hebben alvast het volste vertrouwen dat zij dit goed zal doen. Wij zijn als carnavalsradio 111% beschikbaar voor jou en de nieuwtjes die je met ons en onze concullega’s wilt delen.

Written by: Gerrit Wijns

Vorig bericht

Nies

Wie kan schminken?

Nkv Janet nor men ert zoekt iemand die vrij en beschikbaar is op 6 Maart om ervoor te zorgen dat hun "smoel" er wat beter uitziet dan dat het normaal is. Ze zijn met een 20-tal leden die onder handen genomen moeten worden. Je gaat er zeker en vast werk mee hebben. Maar het resultaat in de stoet zal zeker en vast gezien mogen worden. Interesse? Contacteer hen via hun […]

today24 november 2021

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%