Nies

Koekoek… Komt isj ooëtj a kot!

today14 november 2021

Achtergrond

Na een jaartje van (noodgedwongen) weg geweest te zijn, mocht menig Ninoofs Carnavalist zich wederom in volle ornaat uitdossen om verzamelen te blazen in de evenementenhal Cloë – gezellig genesteld aan de rand van de Ninoofse “vogelwijk”. Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is en het was dan ook niet verwonderlijk dat Carnavalisten van allerlei pluimage hun opwachting kwamen maken bij de officiële openingszitting van Carnaval Ninove 2022.

Na een “ingekort” programma diende enkel nog de eindlaureaat van de affichewedstrijd bekend gemaakt te worden. De keuze van de Koninklijke Karnavalraad viel dit jaar echter op een duo, waardoor we meteen van eindlaureaten mochten spreken. Over de groepsgrenzen heen hadden Robinn Scheerlinck (MKV Groulek Dest) en Sammy Van der Straeten (NKV Vantauidj Op Tasj) namelijk reeds in 2020 – voor we met z’n allen de gehele Covid19-heisa aan het beleven waren – besloten om ooit eens te gaan samenwerken voor de inzending van de affichewedstrijd. Het gezwans tussen pot en pint op het jaarlijks eetfestijn van Groulek Dest in zaal De Linde werd door de gehele Corona-pandemie echter in een stroomversnelling gebracht. De twee besloten dan ook vlugger dan voorzien om hun met ontsmettingsalcohol ontsmette handen in elkaar te slaan. Na een eerste vruchteloze inzending voor de corona-editie 2021, was het bij de tweede gezamelijke inzending voor ons carnavalsfeest in 2022 een schot in de roos.

Beide zeer verwonderd toen ze merkte dat ze gewonnen hadden
Beide zeer verwonderd toen ze merkte dat ze gewonnen hadden

Naast de verplichte vermeldingen uit het reglement voor de affichewedstrijd, hebben volgende zaken de Koninklijke Karnavalraad overtuigd om unaniem voor deze inzending te kiezen.

Na een lange tijd in ons “kot” opgesloten te hebben gezeten, besluit de vrolijke vogel – dé centrale blikvanger van deze affiche – om op 11u11 uit zijn uit zijn koekoeksklok te breken. Zijn huisje barst uit haar voegen, waardoor zelfs de veer breekt tussen de gevederde vriend en zijn trouwe stekje.

In zijn poten heeft hij daarenboven een sleutel mee om de deuren van alle Ninoofse Carnavalisten en andere tisten open te doen en uit hun huis te laten komen.

Het kaartje – waarop het 58-jarige Wortelmanneken van Wilfried Willems in al zijn eenvoud staat te pronken – is een verwijzing/knipoog naar het Gouden Wortelbier. Gebrouwen door de lokale brouwerij Slaghmuylder in 2010 naar aanleiding van 50 jaar Carnaval Ninove. Van dit gouden brouwsel heeft iedere Ninoofse carnavalsvereniging in 2011 een bak met 24 flesjes gekregen. Aan één van die ticketloze flesjes was met een elastiekje zo’n kaartje met een Wortelmanneken bevestigd. Met Carnaval Ninove 2022 inmiddels 11 jaartjes geleden.

Ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is. Deze goedlachse vogel fluit effectief de melodie van Will Tura’s “Ik mis je zo…”. En of we elkaar gemist hebben tijdens de lockdown. Daarenboven is op deze noten van deze Vlaamse klassieker tevens de Ninoofse klassieker “Karnavalist van Nienof veer altauidj” van Fret, Tet & The Swinging Tepelboys uit volle borst ingezongen geweest.

 

Naast dit alles dient er nog even stil gestaan te worden bij de verdere symboliek van deze vruchtbare samenwerking. Er is over de groepsgrenzen heen gewerkt om de samenhorigheid en solidariteit onder de Ninoofse Carnavalist nog even wat aan te zwengelen en kracht bij te zetten. We staan allemaal voor dezelfde uitdaging(en). In 2020-2021 hebben we allemaal samen reeds voldoende bewezen tot wat we allemaal in staat zijn. Zit je bij een groep met of zonder wagen, in een losse vereniging, ben je zelfstandig huiskarnavalist of zoek je tijdens onze dolle dagen liever andere oorden op. Corona heeft veel zaken kapot gemaakt en voor heel wat verdriet gezorgd. Laat ons nog steeds minzaam de wonden likken en elkaar bijstaan waar we kunnen. Het product is immers steeds meer dan de som van de delers. De strijd tegen Corona is immers bijlange nog niet gestreden… We hebben elkaar meer dan ooit nodig. Ieder met zijn of haar kwaliteiten.

 

“Waui moeten deergoeën, soeëmen oeverlieëven…”

Zeer veel carnavalisten waagden hun kans
Uiterst fier

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%