Nies

Kere weer om, reuske reuske…

today10 september 2021

Achtergrond

Wie carnaval zegt, zegt stoet en wie stoet zegt… denkt misschien ook wel eens aan de reuzen van Ninove… al enkele jaren lopen ze terug, als het weer het toelaat, vooraan in onze stoet. Twee ervan worden dit jaar extra “in the picture” gezet: Doeken en Doeka.
Op 15 september 1946 traden ze in het huwelijk, voor de poort van het Oud Stadhuis. Wie een beetje kan rekenen weet dat dat dit jaar precies 75 jaar geleden is, een albasten huwelijk. 

Dit jubileum laat de stad niet zomaar voorbijgaan: op zaterdag 18 september ’21 zal er een heuse reuzenstoet door de stad trekken, mét een stoet en alle toeters en bellen die daarbij horen. Ook op die dag ontvangt Ninove de titel van reuzenvriendelijke gemeente én krijgt overleden kunstenaar en zanger Rufijn De Decker een gedenkplaat. Aan de deelnemers van de stoet wordt gevraagd om kledij uit de jaren ’40 te dragen. Een fanfare en leden van Ninoofse carnavalsverenigingen zullen de stoet opluisteren. 

Tot 15 oktober loopt er in de Hospitaalkerk een tentoonstelling over de Ninoofse reuzen. Doeken en Doeka zijn er nu eventjes niet te zien, want zij maken zich volop klaar voor de festiviteiten op 18 september. 

Kere weer om, reuske reuske… 

Kere weer om, reuzegom!

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%