Nies

Kendje gau “Nienofse Straffe Kaffee” al?

today11 december 2021

Achtergrond

In de koude regenachtige winterdagen kan ne mens al eens een opkikkertje gebruike om de koude botten weer op te warmen. De opendeurdagen van Nienofske Straffe Kaffee op 11, 12, 18 en 19 december 2021 komen dan ook net op tijd. We gingen langs bij Jaro Goubert de bedenker en bezieler van deze op en top Ninoofse drank om meer te weten te komen en … om als eens te proeven natuurlijk.

Jaro, zeg eens: hoe is Nienofse Straffe Kaffee ontstaan?

Alles is begonnen in de zomer van 2020. Ik vond dat de Ninovieters een product verdiende die de rijke geschiedenis van de stad vertelde. De inspiratie om koffie te nemen, heb ik dan ook gehaald bij de legende van de Kaffeegieters.

 

Ninovieters, Kaffeegieters

De bijnaam kaffeegieters is aan de Ninovieters gegeven door de mensen die te bedevaart gingen naar Halle. De mensen van het zuiden van onze provincie gingen van gewoonte te bedevaart naar de “zwarte Maddona” van Halle. Zelfs vanuit West-Vlaanderen kwamen ze met massa’s, vooral in de meimaand. Zij hadden dus dikwijls al heel wat kilometers in de benen als ze in Ninove bereikten, ze namen hier graag wat rust om terug op adem te komen. De Ninovieters staken de handen uit de mouwen om te tonen dat er hier goede koffie kon gedronken worden. Op het kerkplein stond met Pinksteren de Pinksterenkermis, de bedevaarders kwamen langs onze kerk. Er waren in die tijd nog zeven cafés op het kerkplein en hun terrassen zaten volledig vol. Er was altijd koffie te verkrijgen; maar ook in de huizen schonken de mensen graag koffie uit om de bedevaardgangers moed te geven.

Bron: nienofskestraffekaffee.be

Een goeie koffie, kan iedereen al eens smaken. Maar er zit meer in dan koffie alleen, denk ik?

Jazeker. Het is een likeur op basis van jenever en koffie. Met een alcoholpercentage van 19% heb je net dat opkikkertje dat je soms kan gebruiken. Het productieproces is een goed bewaard geheim. Het is dan ook een uniek product door en voor de Ninovieters.

Wat is voor jou de ideale gelegenheid om een Nienofse Straffe Kaffee te drinken?

Er zijn voor mij twee ideale gelegenheden om hier ten volle van te genieten. Ofwel thuiskomen van een koude winterdag ofwel met vrienden op café. Maar iedereen moet natuurlijk zijn eigen Straffe Kaffee-momentje ontdekken.

Alles begon met een zot idee in 2020. Heb je zo nog zotte ideeën gehad.

Ja, af en toe komen die eens naar boven. Onze Ninove Limoncello was een perfecte aanvulling op de Straffe Kaffee. Deze was een ideaal product voor in de winter, maar onze Ninive Limoncello komt in de zomer tot zijn recht. Er zijn momenteel geen plannen om nieuwe producten te lanceren. Ik ben volop bezig om de huidige producten uit te breiden met speciale verpakkingen met bijhorende glazen en gadgets. Maar een zot idee kan je niet altijd tegenhouden. Wat niet is kan nog komen.

Waar kunnen we de Nienofse Straffe Kaffee ontdekken?

De producten kunnen aangekocht worden via www.nienofskestraffekaffee.be en www.ninivelimoncello.com of bij campens aan het oude stadhuis.

De opendeurdag vinden plaats op 11, 12, 18 en 19 december en er zullen in de kerstvakantie ook nog enkele dagen bij komen. Hier kunnen de klanten genieten van mijn producten en speciale geschenken kopen, ook zal er jenever en andere dranken voorzien worden.

Jaro, bedankt om ons te ontvangen en santé eh!

 

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%