Nies

Karnavalist Katia de nieuwe “Homo Universalis”?

today7 september 2022

Achtergrond

Op zaterdag 27 Augustus ging het nieuwe seizoen van Homo Universalis zijn 5e jaargang in, deze keer als een volwaardig programma op zaterdagavond waarin er telkens 10 kandidaten afvallen om zo na 10 weken tot één winnaar te komen, de “Homo Universalis 2022”.  Na de deelname van Moor vorig jaar, doet er terug iemand mee uit onze Wortelstad. 

Katia De Coster ?? jaar, wonende te Appelterre, mama van 2 mooie dochters, een Maskesskoet pur sang, een liefhebster van improvisatietheater en een Carnavalist van de bovenste plank, eerst bij “De Maskesskoeten” en nu reeds jarenlang lid van “N.K.V. Pier Ver ’T Plezier”.  We belden Katia eens op tussen de soep en de patatten om naar haar ervaring te polsen.

  • Dag Katia, hoe gaat het ermee, kan je nog rustig en onbekend in Ninove rondlopen?

Ah, alles zeer goed!
Ik ben blij dat we niet te lang moesten wachten tussen de opnames die door gingen in juli, en de uitzendingen. En inderdaad, er spreekt mij heel veel volk aan die me zag in het programma.  Ik dacht dat er mij niet al teveel mensen gingen herkennen tussen die 99 andere mannen en vrouwen, maar blijkbaar passeert het toch niet onopgemerkt!
Veel mensen die ik ook al een tijdje niet meer zag of sprak en collega’s volgen het programma echt, en dat is echt wel leuk om te horen.

  • Vertel eens, een heel avontuur zeker zo een deelname aan één van de meest bekeken programma’s in Vlaanderen?

Ja, het was de 1e keer dat ik deel nam aan zo’n tv-opnames, dus dat is wel eens interessant. Vooral het énorm lang wachten tussen de opdrachten duurde nog langer dan ik gedacht had 😊. Maar op zich was dat niet erg want we hadden enorm veel plezier met de verschillende kandidaten, en de band tussen ons is daardoor op korte tijd heel sterk geworden.

  • Wat trok je eigenlijk aan, aan dit programma, waarom wou je hier aan deelnemen?

Ik speel heeeel graag (onnozele) spellekes 😊.
Ik ben van mijn 6 jaar tot mijn 27 jaar lid en (groeps)leiding geweest van de scouts, en heb er zelfs voor gewerkt.  Dus: spelletjes spelen in groep, plezier maken, dat is eigenlijk mijn lang leven.

Daarnaast namen er vorig jaar 3 mensen deel die ik goed ken, waaronder Pieter De Moor, u allen welbekend. 😊 En ook uit die hoek kwam er regelmatig de vraag “wanneer ik mij nu eens zou inschrijven”, want dat dat wel iets voor mij is.

  • Kwam je creativiteit en inzet als Karnavalist soms te pas bij sommige proeven?

Jammer genoeg zaten er niet zoveel creatieve proeven tussen, want daar keek ik wel naar uit. Het is een goeie mix tussen verschillende opdrachten: van zeer actief, tot iets handigs, of soms heb je ook gewoon een goeie portie geluk nodig.

Ik ben ook niet bang om een danske te placeren of voor een groep een proef te moeten doen of mij te verkleden.
Dus dat doen we dan binnenkort wel op 8 oktober tijdens de Playbackshow van Wel Bestetj waar we aan deelnemen met enkele madammen van Pier Ver’t Plezier 😉.

  • Wat was tot hiertoe de tofste proef uit de uitzendingen die we al gezien hebben?

Eigenlijk zijn ze allemaal écht enorm tof, maar vooral de 1e proef waarin we elk een grote ballon met confetti kapot prikten en er een cijfertje in moesten zoeken zal ik nooit vergeten!
Mijn cijfertje stond echt op het aller-aller-aller-laatste confetti’tje, dat ik bijna niet zag…  De grootste stress die ik ooit had, want niemand wil er als eerste uit vallen!

  • Vragen tot hoever je geraakt bent is waarschijnlijk “een open deur intrappen” maar wat neem je voor altijd mee uit je deelname?  Wat ga je nooit niet meer vergeten en zal je het missen?

Het is echt een ongelooflijke hartverwarmende ervaring waarin alle kandidaten elkaar enorm steunen. Er wordt gesupporterd voor elkaar, geroepen, je helpt elkaar ook regelmatig (wat je niet ziet op tv 😉). Ik heb al veel ervaring met groepen mensen, maar de dynamiek die daar ontstond, dat heb ik nog nooit meegemaakt.

Daarom ook dat je in de afleveringen regelmatig ziet dat mensen wenen of emotioneel zijn bij het vertrek van een kandidaat. Als kijker denk je waarschijnlijk dat ze daar een bende bleitkousen bijeen gezet hebben, maar dat is echt pure emotie van mensen die elkaar op korte tijd al graag beginnen zien zijn. *pinkt een traantje weg * (NOT 😉)

  • Ga je de carrousel van Ninoofse Carnavalisten proberen verder te zetten door hen te stimuleren om ook deel te nemen en misschien heb je de smaak te pakken en wil je je inschrijven voor andere leuke programma’s?  Waaraan zou je graag eens deelnemen en waarom?

Ja, ik raad iedereen aan die graag dat soort spelletjes speelt én tussen een groep onbekende maar plezante mensen verblijft om zich in te schrijven!
Het tv-gedeelte hoefde voor mij niet echt, ik deed niet mee om op tv te komen. Maar ik lig er ook niet van wakker, bij één doet ze niet mee aan uitlach-tv dus daar ben ik niet bang van. Het is een superleuk feelgood-programma!
De Mol of Klopjacht zijn ook nog wel programma’s voor mij.  Een goeie portie avontuur, wat stress, creatief om gaan met problemen enzo.

  • We zijn begin September, begint het al te kriebelen om eindelijk nog ne keer ne normale Carnaval te vieren of ga je al je courage moeten bijeen rapen na deze sombere periode?  Zijn jullie trouwens al in gang geschoten met de voorbereidingen?

Haha 😊 Pier Ver ’t Plezier en ‘op tijd beginnen’ , dat past niet in 1 zinnetje.
Ik heb zéker enorm veel goesting in carnaval, en wil maar al te graag al wat creatief beginnen denken en knutselen. We gaan om te beginnen ne keer wat plezante avondjes moeten beginnen organiseren om wat te brainstormen tussen pot en pint. Of met chipkes en een rosé’ken 😉.

Katia, we wensen je vanuit ENKAAVEE nog een ongelofelijk parcours toe en hopelijk mogen we je nog eens interviewen binnen 8 weken, heel veel succes nog gewenst en zet Ninove daar maar op de kaart he!

 

 

 

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%