Nies

Geen carnaval, wel carnavalssfeer

today10 februari 2022

Achtergrond

 Hoewel carnaval voor het tweede jaar op rij werd afgelast omwille van de corona-epidemie, zorgen de verschillende carnavalsinstanties toch voor carnavalssfeer in de stad. Coronaveilig, uiteraard.

 

Oud stadhuis in carnavalstenue

Ninovieter Kim Collet stak het oud stadhuis in een carnavalskleedje. Kim won de wedstrijd die het carnavalscomité vorig jaar organiseerde om een nieuw ontwerp uit te werken voor de carnavalsversiering aan het oud stadhuis. Haar ontwerp zal ook in 2023 en 2024 het oud stadhuis in carnavalssfeer dompelen. De beiaard van het oud stadhuis speelt tot eind maart de carnavalsliedjes ‘Aai mauine wettel’ en ‘Wauilen zenj de Ninovieterkes’.

 

(DIY-)raamtekeningen

Een aantal Ninoofse creatievelingen brengt vanaf 26 februari raamtekeningen aan op handelszaken in het centrum van Ninove. De tekeningen van Luk Tas, Silke D’Hondt en Eline Godaert zijn te bezichtigen tot en met 31 maart. Wie wil kan ook zelf aan de slag gaan en zelf zijn raam versieren met een DIY-pakket: voor 12 euro koop je een sjabloon met een unieke carnavalstekening, een verfstift en een handleiding. Het pakket (keuze uit drie verschillende sjablonen) is vanaf 21 februari te koop in het oud stadhuis.

 

Hang een carnavalsaffiche op

Sammy Van der Straeten (NKV Vantaudj op Tasj) en Robinn Scheerlinck (MKV Groulek Dest) ontwierpen de carnavalsaffiche 2022. Wie wil, kan deze affiche kopen bij de Koninklijke Karnavalraad door 2 euro over te schrijven op rekeningnummer BE54 9793 3727 8297. De bestelling is pas definitief wanneer het bedrag is overgeschreven, ten laatste op 12 februari. De bestelde affiches kunnen afgehaald worden in Garage Central (Desiré De Bodtkaai in Ninove), tussen 1 en 4 maart van 9 tot 17 uur. Hang een exemplaar aan je raam en breng mee carnavalssfeer de stad!

 

Carnavalsvlagje

De Stedelijke Feestcommissie zorgde zoals elk jaar voor het jaarlijkse carnavalsvlagje. Elke vaste carnavalsgroep, de prinsenwacht en De Gasthieëren krijgen er één gratis, Ninovieters konden er ook eentje bestellen.

Dingsken

Dingsken, het monument voor de overleden carnavalist aan de Koepoort, speelt tijdens de carnavalsdagen zijn tekst en liedje ter ere van de overleden carnavalist. Met dank aan De Prinsencaemere.

Carnavalsradio met ENKAAVEE

De hele carnavalsperiode kijk en luister je carnavalsmuziek op carnavalszender ENKAAVEE via www.enkaavee.be.

Carnavalskermis gaat door

De carnavalskermis vindt plaats van vrijdag 4 tot en met dinsdag 8 maart op de Graanmarkt.

Coronamaatregelen

We moeten echter wel nog steeds rekening houden met de coronabarometer. Voor ieders veiligheid werd op de veiligheidscel van 7 februari volgende beslist dat van 4 tot en met 8 maart:

  • er geen muziek van welke aard ook gemaakt mag worden op openbaar domein en op de terrassen, met uitzondering van de muziek van de foorkramers op de kermis
  • pompierwagens, karretjes en dergelijke worden thuisgelaten
  • enkele artikels uit het politiereglement m.b.t. carnaval van kracht zullen zijn:

. buitentapinstallaties zijn niet toegestaan

. vuurtjes, barbecues en gasbranders zijn niet toegestaan

. alcoholverkoop aan foorkramen

Het dragen van carnavalskleding is wel toegestaan.

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%