Foto's

fotoverslag Carnavalisten uit Halle en Ninove verbroederen

today8 februari 2024

Achtergrond

De lokale radio’s Victoria uit Halle en Enkaavee uit Ninove brachten maandagavond carnavalisten uit beide carnavalssteden samen in café Den Bidon in Halle voor een ultieme clash. Er waren wat plagerijen maar het werd vooral een fijne verbroedering.

Welke carnavalsstad heeft nu het mooiste, tofste en het beste carnaval met de meest speciale gebruiken? Dat wilden Radio Victoria en Enkavee wel eens uitvissen in een ultieme carnavalsclash die maandagvond tegelijk op beide zenders te beluisteren viel. Gruute Met TV uit Halle zorgde voor de bijhorende beelden. Maar veel carnavalisten wilden het liever live meemaken en kwamen zelf naar Den Bidon waar het al snel op de koppen lopen was. Halse carnavalisten trokken vorig jaar zelf voor een soortgelijke uitdaging naar Ninove.

Opvallend: ook deze keer mocht de ene de andere al eens wat jennen, maar de sfeer werd nooit bitsig en bleef opvallend vriendelijk en respectvol. “Eigenlijk zijn we gewoon allemaal carnavalisten die fier zijn op hun eigen carnaval maar ons hart klopt in dezelfde maat”, zo vatte de Ninoofse keizer Vitsken samen.

Veel gelijkenissen

“Uiteraard zijn

er heel wat verschillen tussen beide carnavalssteden. Ieder heeft zijn eigenheden maar dat maakt niemand beter of slechter”, vertellen de presentatoren Gerrit Wyns van Enkavee en Sonny Vanderheyden voor Radio Victoria. “In Halle viert men al carnaval sinds 1403, in Ninove van in 1961. Halle heeft Gilles, Ninove niet. In Halle wordt er een prinsenpaar verkozen, in Ninove wordt er een prins aangesteld. De wagens zijn anders: kleurrijker in Halle kleurrijker, karikaturaler in Ninove. En zo kunnen we nog even doorgaan. Maar er zijn zeker evenveel gelijkenissen. Zoals de passie die er bij komt kijken en de vriendschap waar alles om draait.”

Prinsen en burgemeesters van Halle en Ninove speelden een quiz tegen elkaar. Carnavalisten uit beide steden leerden elkaars carnavalsmuziek appreciëren en wiegden zij aan zij mee. Ook na de rechtstreekse uitzending werd er nog verder verbroederd

 

Foto’s: Peter Van Londersele

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%