Nies

Feestje aan het oud stadhuis? of toch niet?

today1 december 2022

Achtergrond

Op 5 september vielen er brokstukken van de gevel van het oud-stadhuis. Er werden onmiddellijk voorlopige veiligheidsmaatregelen genomen er werd een stelling rond het oud-stadhuis geplaatst, die er tot op vandaag nog staat.
Gemeenteraadslid Guy D’haeseleer (Forza Ninove) vroeg op de gemeenteraad van 22/11 wat de mogelijke gevolgen daarvan zouden zijn voor de organisatie van carnaval, aangezien het oud-stadhuis een plaats is waar er tal van carnavalsactiviteiten plaatsvinden.

Schepen van Erfgoed Henri Evenepoel (Open Vld) hoopt dat de stelling tegen dan verwijderd is.
Aangezien het oud-stadhuis een beschermd monument is, werd Monumentenzorg erbij gehaald. “Die heeft vastgesteld dat er tijdens de renovatie in 2010 geen optimale verlijming en homogene hechting is gebeurd van de moluren”, aldus Evenepoel. Er werden ook barsten vastgesteld, wellicht door de langdurige droogte en de hitte. “Op 10 november was er een plaatsbezoek van de erfgoedconsulent van Onroerend Erfgoed en die was akkoord dat na het verwijderen van de losliggende delen en een extra controle de stelling kan worden verwijderd en dat de herstelling later gebeurt. Ik hoop dat alles op tijd weg geraakt, maar het is aan de bevoegde carnavalsinstanties om een plan B uit te werken.”

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) sprak van een eventueel alternatief met netten als plan B – waarbij de tent nog steeds aan het oud-stadhuis kan worden geplaatst – en in het slechtste geval een overkoepelende tent langs de Centrumlaan als plan C. “Maar dat zou echt het worstcasescenario zijn, in uiterste nood. Het is de bedoeling dat we aan het oud-stadhuis feestvieren.”

Laat ons hopen dat alles loshangende delen goed verwijderd zullen zijn. Want het is nu al zeker dat het oud-stadhuis op zijn grondvesten zal daveren in het carnavalsweekend.

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%