Nies

Driekoningentaart met munt bij Bakkerij Van Der Bracht

today4 januari 2022

Achtergrond

“Ninovieters, Kaffegieters, wauiljen drinken bier me liters”. Zo ook uw reporter tijdens de jongste oudejaarsnacht. Het gevolg was beeld zonder klank en een twee-dagen-durende misselijkheid. Maar dat was ‘s maandags al snel over. De eerste werkendag moet gevierd worden en dan leg je best een fondke. Mijn lege maag bracht me van het centrum over de prachtig gerenoveerde, volledig vernieuwde, onherkenbaar moderne Eerste Brug recht naar de Rechteroever. Daar vind je op de Burchtdam de warme Bakkerij Van Der Bracht. Bakker Wim stond me al glunderend op te wachten. 

Wim, vertel eens wat heb je in de aanbieding om het nieuwe jaar goed te starten?

Wel, wij hebben altijd een ruim assortiment aan brood, koeken en patisserie. Altijd vers gebakken in onze ambachtelijke bakkerij. Maar sinds een jaar of vijf doen we de eerste week van januari altijd een specialleken. We hebben elk jaar een lekkere huisgemaakte Driekoningentaart met echte amandelmarsepein en een munt.

Oei, Wim, dat ga ik precies toch niet pakken. Dat gaat toch niet samen amandel en munt?

Maar neje, gau hetj van ‘t weekend zeker goe in de roesj g’hangen! In één van de taarten zit een echte munt. Als je die vindt, dan mag je jezelf koning of koningin kronen en win je een waardebon van 750 euroloekes bij Juweliers Nachtergaele. Een heel mooie prijs die we aan onze klanten kunnen aanbieden. Een taart kan je hier in de winkel kopen of online via bakkersonline.be.

 

Kinjerliekes ver draukeningen

Al op Draukeningenoved,

Al op Draukeningendag,

Tein sleeg den bakker za wauif

Al mee nen haute klipper

Zau doeëneg op heer lauif.

De klipper wou nie breken,

De vrau en wau nie spreken.

De klipper die brak,

De vrau die sprak

En den bakken viel mè za gat in ‘n oeljenbak.

Bron: ABN, Nienoofs Dialectenwoordenboek

Amai, een goei taart en kans maken op 750 euro, dat is nogal de moeite. Ik ga er mij direct één kopen. En seg Wim, ik ga volgend weekend nog nekeer op vadroej. Kan ik volgende week maandag nog achter zo een taart komen?

Nee, de actie loopt van 3 januari tot en met 9 januari. Maar op maandag 10 januari hebben we alweer een nieuwe actie. Dan is het Verloren Maandag, een traditie die uit Antwerpen komt overwaaien. Dan maken we worstenbroodjes: vers gekruid gehakt in een lekkere bladerdeeg. En appelbollen: bladerdeeg met een vulling van  boter en kandijsuiker. Het zijn greute jonges, dus ge gaat er direct goe mee gegeten hebben. 

 

Nu dat we hier toch alleen zijn in de winkel azeu onder oons getwieën… Het is precies dat gij ze’r euk nie tegenkapt. Das precies ieder weekend da gij op de lappen gaat. Wat zegt uw vrouw daarvan? Ge moet die ook wel soigneren eh! Weet wat ge doet: bestelt u nu al een Valentijnsontbijt. Da is het minste dat ge voor haar kunt doen. Maar pas op! De jongens en maskes van ENKAAVEE maken daar al een heel jaar reclame voor op de radio, dus dat gaat enorm populair zijn. Houdt onze facebook in ‘t oog en bestelt u dat op tijd, mijne jongen.

Met een lekkere Driekoningentaart en goed advies stapte uw reporter terug richting centrum. Ik was nog niet goed de Brusselstraat uit of ik had de taart al volledig binnengespeeld. Wim zijn woorden bleven nog nazinderen in mijn hoofd. Ik kreeg er een krop van in mijn keel… of was het die munt die blijven steken was? In ieder geval reden genoeg om een café op te zoeken en dit eens goed door te spoelen.

Huisgemaakte Driekoningentaart van 3 tot 9 januari.

Bestellen in de winkel of bakkersonline.be

Bakkerij Van Der Bracht

Burchtdam 15

9400 Ninove

facebook

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%