Nies

De kleren maken de reus!

today27 september 2021

Achtergrond

Vorige week vierden Doeken & Doeka hun 75-jarig huwelijk. De reuzen straalden en staken volledig strak in een nieuw pak.
Wij gingen eens op de koffie bij de kleermaakster van dienst.

Dag Hilde, alles goed met jullie?
We wilden graag eens een interview met jou aangaan over onze reuzen.

Zoals iedereen wel gezien heeft zijn Doeken en Doeka 75 jaar gehuwd en is dit gevierd met een grootse stoet. Het was prachtig weer en ze zagen er op hun opperste best uit!

Daar heb jij wel een groot aandeel in toch? Jij hebt voor deze speciale gelegenheid het koppel in een volledig nieuwe tenue gestoken. Kan je ons eens vertellen hoe het idee ontstaan is om dit te doen en waarom jij deze grote taak op jou hebt genomen?

De vraag is gekomen vanuit de VVV-Ninove. Zij staan in voor het beheer van de stadsreuzen samen met de dienst toerisme. Eigenlijk is alles begonnen op de tentoonstelling van ‘50 jaar carnaval in het stadhuis. Ik zat mee in de werkgroep voor de opbouw van de reuzen, waardoor ik veel aanwezig was in het stadhuis. Ook de dienst Toerisme was van de partij en Danny de Saedeleer heeft mij toen de vraag gesteld of ik het niet zag zitten om nieuwe kledij te maken voor Geraard ( de kleinste reus). Zijn kledij was verouderd en versleten. Na wat nadenken heb ik toegestemd!

Ik merk op dat hun kledij is vernieuwd, maar jullie hebben wel terug voor de originele stijl gekozen ( de blauwrode kledij)? Is daar een reden voor? Was het misschien niet eens tijd voor een andere stijl? Of heeft elke reus steeds dezelfde outfit?

Ja, de vraag was om terug te keren naar de originele kledij van Doeken & Doeka. De vorige kledij was totaal anders, met veel groen en oranje en in een volledig andere stijl. In het verleden kwam regelmatig de opmerking dat de originele kledij toch wel beter paste bij de reuzen. De reuzen zijn ook voor een groot stuk folklore en geschiedenis van de stad. In die optiek was het snel duidelijk dat we terug voor de oorspronkelijk kledij voor Doeken & Doeka hebben gekozen!

Hoe begin je aan zo een reusachtige kostuums? Dit is toch een enorm werk?  Hoelang werk je aan zo een kostuum?

In dit geval werden er ook nieuwe rieten manden gemaakt, de vorige waren totaal afgeleefd en trokken volledig scheef waardoor ze niet meer bruikbaar waren, wat ook de reden was dat de reuzen al lange tijd niet meer buitenkwamen. Dus nadat de nieuwe manden er waren kon ik beginnen met het opmeten van de manden om patronen te maken. Dit is natuurlijk iets totaal anders dan een kostuum maken voor mensen. Je moet al wat plaats hebben om ze te plaatsen, en er een ladder bijhalen om ze op te meten. Ook moet je, eenmaal je begonnen bent, regelmatig passen, wat telkens een ganse klus is.
Voor Doeken & Doeka heb ik enkele maanden werk gehad. Opmeten, patronen maken, stoffen bestellen, stoffen snijden, stikken, passen, verder stikken en weer passen. Na enige tijd volgt dan de afwerking. In uren zou ik het niet kunnen zeggen maar er zijn toch best vele uren werk ingekropen.

Waarvan haal je je inspiratie vandaan?

Voor Doeken & Doeka ben ik moeten verdergaan op oude foto’s die beschikbaar waren aangezien de originele kledij er niet meer was. Maar ook de maten waren anders doordat de manden iets groter zijn dan de vorige.

Werk je dan met bepaalde stoffen die duurzamer zijn zodat dit een lange tijd kan meegaan? Brengt dit ook een grotere kost mee?

Er worden dikkere stoffen gekozen dan gewone stof. De stoffen kunnen ook tegen de regen, al is het natuurlijk niet de bedoeling om ze tijdens plensbuien buiten te zetten. Hierdoor zijn de prijzen natuurlijk iets duurder, omdat de kwaliteit een stuk hoger is.

Hoe heb je dit ervaren? En op welk kostuum ben je het meeste fier?

Het is steeds fijn om het resultaat te zien, en de reuzen te zien opstappen tijdens een reuzenstoet of tijdens carnaval. Het meest fier ben ik op de kostuums van De Belleman en Doeken & Doeka.
Het kostuum van De Belleman heb ik volledig gemaakt op het kostuum van Hans Van Laethem zelf. Toen ik daaraan begon heeft Hans enige tijd zonder kostuum gezeten omdat het bij mij hing als model(lacht). Ook heb ik samen met de voorzitter van de VVV, Yvan Roelandt, en de mensen van dienst toerisme, volledig dezelfde stoffen gekozen als het echte kostuum.

Wat trekt je zo aan bij de reuzen? Doen jullie nog andere zaken dan enkel instaan voor de kledij?

Wel, we gaan veel naar evenementen, en dan kom je regelmatig tijdens stoeten reuzen tegen, de ene al mooier dan de andere, en vandaar is mijn interesse ontstaan. En aangezien ik als echte Ninovieter fier ben op mijn stad, waar de reuzen deel van uitmaken, vind ik het een hele eer dit te kunnen en mogen doen.
Naast de kledij is er bij nieuwe manden nog wat werk om de draagbalken op de juiste hoogte aan te brengen en de hoofden te plaatsen, en een bevestigingssysteem voor de handen te voorzien, een werkje dat Giovanni voor zijn rekening nam.

Wie is je favoriete reus?

Het zijn allemaal totaal verschillende reuzen met een apart verhaal, en daarom is het moeilijk om er eentje uit te kiezen. Het verhaal achter Bockstael bv, die er gekomen is door Rufijn De Decker is toch iets speciaal, maar ook Sint Pieter van de handelswijk Biezenstraat-Stationsstraat heeft een ganse geschiedenis. Wat De Belleman dan weer speciaal maakt is dat dit de enige reus is van een persoon die nog echt leeft. En natuurlijk Doeken & Doeka en Geraard, afkomstig van de Belanowijk zijn een echt gezin eigenlijk. En “den ezel” is typisch voor onze stad natuurlijk.

Welke reus wil je graag ook eens onder handen nemen en in een nieuw kleedje steken?

Voorlopig is het werk rond, ik heb alle zeven de Ninoofse reuzen de afgelopen jaren vernieuwd. Het enige dat nu af en toe nog eens nodig is, is een herstelling als ze na een optocht wat geleden hebben onder de omstandigheden. Zo is er na een carnaval al eens schade aan de kledij door spuitbussen waarmee kinderen slingers spuiten, iets dat echt inbijt in de stoffen. Daardoor zijn die spuitbussen nu al enkele jaren verboden, maar af en toe duiken ze toch nog eens op, en dan is er wat herstelwerk nodig.

Zijn er nog komende projecten rond de reuzen?

Voorlopig zijn er geen nieuwe projecten meer in het vooruitzicht, de bestaande reuzen levendig en in stand houden is nu de boodschap. Maar wie weet komt er ooit nog eens iets nieuw, maar dat is op dit moment niet voorzien.

 

Bedankt voor dit interview en hopelijk zien we in de toekomst nog meer mooi werk van jouw hand!
Wij van ENKAAVEE kijken er alvast naar uit!

 

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%