Nies

De nieuwe trofee… is dik okee!

today19 november 2021

Achtergrond

Sommige groepen hebben er al eentje gewonnen… andere groepen dromen ervan. En dan heb je die paar groepen die in ‘t Vierkant op zoek moeten naar een stevige kast om ze uit te stallen… we hebben het hier over de trofeeën voor Groepen Met of Zonder Wagen. Op donderdag 11 november ’21 werden heel wat nieuwigheden voorgesteld tijdens de openingszitting van carnaval 2022. Zo ook de gloednieuwe trofee voor Groepen Zonder Wagen, gemaakt door raadslid en prins van 2007, Gert Van Droogenbroeck.

Enkaavee ging bij hem op de spreekwoordelijke koffie. (Maar dan zonder koffie. We gingen zelfs niet langs. ‘t Was via Messenger.)

ENKAAVEE: Gert… een nieuwe trofee… vertel eens: hoe ben je op het idee gekomen?

GERT: Ik had al een paar jaar het gevoel dat de trofeeën die in omloop zijn, niet echt evenredig zijn met de erkenning en de behaalde prijs in de twee categorieën. Dit idee spookt dus al een paar jaar door mijn hoofd. Omdat Iejt en Geriejt in 2020 voor de derde keer op rij wonnen, moest er sowieso een nieuwe prijs komen. 

ENKAAVEE: Hoe zijn ze bij jou gekomen om deze trofee te maken?

GERT: Als lid van de Koninklijke Karnavalraad, die de trofeeën voorziet voor de winnende groepen, heb ik dan tijdens een vergadering een voorstel gedaan om na carnaval 2020 hier zelf iets in elkaar te steken zodat er een unieke trofee tot stand kwam in evenredigheid met de behaalde plaats. 

ENKAAVEE: En voor wie het niet duidelijk zou zijn: wat stelt de trofee voor?

GERT: Ik heb getracht om de belangrijkste monumenten van Ninove erin te verwerken. Op de achtergrond zie je links de Abdijkerk, in het midden de Koepoort en rechts het Oud-Stadhuis. Aan de draad die erdoor loopt, heb ik de bijnamen en bekende elementen van Ninove trachten te verwerken, namelijk de “stekskes, de kaffeegieters en de wettels”. Op de voorgrond zie je dan natuurlijk ons Wortelmanneke in een unieke, nieuwe uitvoering in goud omdat dit het ‘trofeegehalte’ ten goede komt. 

ENKAAVEE: Welke materialen heb je hiervoor gebruikt?

GERT: Het voetstuk is van hout, de monumenten zijn gemaakt in foam, de ‘stekskes’ zijn van hout en isomo. De koffietas en de pot zijn ook in foam gemaakt. De draad is gewone ijzerdraad, het Wortelmanneke is gegoten in hars. Hiervoor is een mal gemaakt en een mannetje geboetseerd in klei. Het zijn bijna allemaal gerecycleerde materialen, naar analogie van ons thema van dit jaar (“Resikleerd isj een teema”, nvdr), dus de kostprijs viel goed mee.

 

ENKAAVEE: Knap werk… maar ben ik juist dat als de winnende groep drie keer wint, hij de prijs naar huis mag nemen? En zoja, moet er dan een nieuwe gemaakt worden?

GERT: Inderdaad, de beide trofeeën zijn altijd al wisselbeker geweest die ze mogen houden na drie keer winst en dan zal er dus inderdaad een nieuwe moeten komen. Trouwens, als Nie Geweun nog één keer wint, is ook de trofee in de categorie ‘Groep met Wagen’ voor hun en komt daar ook een nieuwe unieke trofee in de plaats, waar ik zelfs al een paar ideetjes voor heb. 

ENKAAVEE: Super! Aan creativiteit duidelijk geen gebrek binnen de Karnavalraad! Bedankt voor dit interview, Gert! 

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%