Nies

De laatste wandeltocht naar zijn Campo Santo…

today24 september 2021

Achtergrond

… “Mè nog drei bollekens in zijne zak”

De vleesgeworden Pierke Pierlala van onze Ninoofse Denderstede is niet meer. Dit nieuws heeft jullie voorbije week via menig kanaal bereikt. Graag brengen wij met ENKAAVEE echter postuum nog even een passend kort eerbetoon.

Deze voormiddag werd er bij De Deyn op een waardige manier afscheid genomen van onze 32ste Stadprins van onze wettelstad aan de Denderboorden. Zijn as werd nadien uitgestrooid op de strooiweide van de stedelijke begraafplaats Ninove.

Op die gezegende zaterdag 22 februari 1992 ontdeed Georges Holtyzer zich gedeeltelijk van zijn Gentse strop en zwoer hij eeuwige trouw aan de Ninoofse Wortel. Op dat moment was hij echter allesbehalve een Nienoofse bakvis. Hij woonde sinds begin de jaren ’80 op de linkeroever in de wijk van Preula en had zichzelf reeds op de Ninoofse kaart gezet via verschillende acteerpodia en heuse wandeltochten.

Georges was meer dan een begenadigd langeafstandsstapper en slaagde in 1986 met La Gantoise blauwe vlag en “wimpel” in zijn opdracht het tot dan toe bestaande wereldrecord met de nodige bravoure te verbreken. Deze Gentse Ninovieter of Nienoofse Gentenaar kreeg bij zijn zomerse recordpoging heel Ninove en omstreken op de been. In en rond het Ninoofse industriepark aan de Boudewijnlaan was het koppen lopen en ontstond er geheel spontaansgewijs een waar volksfeest. Zeven dagen en zes nachten lang steunde de Ninovieter hun Gentse immigrant en kreeg hij bij wijlen menig wandelaar in zijn zog. Ninove had deze Buffalozoon in hun armen en hart gesloten.

Heel wat jaren later – we zijn dan reeds het jaar 1999 – onderneemt hij in de opmars van de toenmalige Karnavalraad Ninove een heuse Carnavalselfstedentocht. Tussen 11 en 15 augustus legt onze wandelaar van dienst ruim 300 kilometer af tussen Keulen en Ninove. Dit met tal van tussenstoppen in tal van Duitse, Nederlandse en Belgische carnavalssteden. Carnaval Ninove werd hiermee iets meer op de wereldkaart gezet en kreeg bijgevolg meer en meer allure. Misschien een ideetje voor ons olijk duo Serge & Steven om dit eens over te doen? Ter nagedachtenis van onze Prins 1992 en met een goed doel in het achterhoofd?

Daarnaast was hij ook een meer dan begenadigd toneelspeler en heeft hij in de Minardschouwburg onder andere de coulissen gedeeld met Gents boegbeeld Romain Deconinck.

Kortom… Georges II was de juiste man op de juiste plaats om de Ninovieter tijdens carnaval 1992 op sleeptouw te nemen en de weg te wijzen. Al maakten verschillende Ninoofse politici meer dan het onnodige geruzie over het parcours van onze Roze Zondagstrein, onze Prins Georges II zou ons de weg in Ninove en Europa wel wijzen.

Georges is nooit naast zijn schoenen gaan wandelen en velen onder ons kennen hem als een rustige en joviale man. Steeds bereid tot een praatje vergezeld van een passend luisterend oor. We zullen jou en jouw goede raad missen, maar in onze gedachten houden we jouw plekje aan de Sint-Annakamer vrij en doen we teken aan ons Greetje om ons nog eens te komen bevoorraden.

“Mee mijne vlieger en zijne steert. Hij goot omhoge, ‘t Es ‘t ziene weert…”

 

Geschreven door Gerrit Wijns

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%