De Academie voor Carnavalskunsten in Aalst levert al enkele jaren ambachtslieden af die hun kunnen bewijzen in een carnavalsvereniging of als individuele carnavalist. In september gaat de carnavalsacademie opnieuw van start met een breed gamma aan cursussen. Het aanbod werd ook gevoelig uitgebreid met lezingen en workshops.
Wij zijn alvast razend benieuwd hoe het er daar aan toegaat en zijn ons oor te luisteren gaan leggen bij Johan Du Four, beter gekend als Prinsj Fai. Hij neemt ons terug mee in de tijd naar Augustus 2015.
In Aalst lanceert CC De Werf het idee om de carnavalisten een cursus aan te bieden waarin ze kunnen leren hoe zelf carnavalskoppen te sculpteren in isomo vertelt prinsj Fai. Ze kwamen op dit idee omdat de mensen die op dat moment de koppen sculpteren een jaartje ouder worden en men vond dat het ambacht van “koppen snijden” niet verloren mocht gaan.

Prinsj fai was dan al een dik jaar gestopt als actief lid van een Ninoofse carnavalgroep maar hij begon stilaan toch een creatieve uitlaatklep te missen.
In september 2015 is hij samen met de eerste lichting carnavalisten van start gegaan, de beginnerscursus. Lesgever van dienst was (en is nog steeds) Gert Schatteman, een krak in het vak van sculpteren. Het moet gezegd dat hij deze cursussen echt met hart en ziel geeft.

Voor de eerste lessenreeks waren er meerdere Ninovieters ingeschreven : Johan Du Four, Danny Goessens, Sam De Brabanter, Brent De Bolle, Jonas Kellens, Jeffrey Van den Nest en Christophe De Bolle. De belangstelling bij de Oilsjteneers was eerder lauw.

Het eerste project, het snijden van een slak, was bedoeld om alle elementaire technieken – die later steeds zouden terug komen – een eerste keer in de praktijk te brengen. Vergis je niet, het resultaat ziet er redelijk eenvoudig uit – en is het achteraf bekeken ook wel – maar voor iemand die van nul start is dit best een uitdaging zegt prinsj fai. Maar hij toont toch wel fier zijn eerste resultaat.

In een tweede reeks van 8 lessen kwam het snijden van een lichaam, armen en benen aan bod, met de nadruk op het leggen van de juiste plooien in de kledij. Vervolgens werd er ook aangeleerd hoe een correct “carnavalhand” met 4 vingers te snijden. Hierbij was er veel aandacht voor de verschillende houdingen van een hand (vuistje, vingers vooruit wijzend, een voorwerp vast houdend, ….). Persoonlijk blijf ik het snijden van een goed hand nog steeds één van de moeilijkste aspecten vinden

Deze eerste 2 lessenreeksen waren bedoeld om alle basistechnieken goed onder de knie te krijgen. Achteraf bekeken waren deze lessen ook niet de meest boeiende qua resultaat maar ze waren zeker nodig om het vervolg aan te kunnen. Vanaf lessenreeks 3 werd het al iets interessanter. Er werd gestart met het snijden van een dierenhoofd naar eigen keuze. Iedereen had intussen geleerd welke basis tekening in voor- en zijaanzicht er nodig is om tot een goed resultaat te komen. De cursisten moesten zelf voor zo’n tekening zorgen, de tekening overbrengen op de isomo blok en aan de slag gaan. (Lees verder onder de foto’s)

Vanaf de 4e ronde ging het echt over het snijden van een isomo carnavalkop. Iedereen start met dezelfde tekening en moet vanuit de basisblok isomo tot een mooi afgewerkte en glad geschuurde kop komen. Hier werden alle basis-technieken gebruikt maar leerde je ook in welke volgorde je de verschillende delen van een kop best kan uitwerken (achterkant, oren, neus, mond en ten slotte ogen en wenkbrauwen). Vanaf dit moment werd het ook op creatief vlak dikke fun. Maar iedereen die hier aan begon had er ondertussen wel al 24 avonden oefenen op zitten.

Achteraf bekeken is fai heel blij dat hij de kans kreeg om deze lessen te volgen. Je leert er niet alleen koppen snijden, maar je leert nieuwe mensen uit de carnavalswereld kennen, er worden ideeën, technieken en materiaalkennis uitgewisseld. Hij zou het iedereen die iets creatiefs wil bijleren aanraden om deze cursussen te volgen. Een basiskennis van tekenen of een academische achtergrond is niet echt nodig, alles wordt er aangeleerd. Maar stel jezelf wel eerst eerlijk de vraag of je een doorzetter bent !
Uiteindelijk heeft prinsj fai tientallen avonden tussen 19:30 en 23:00 cursus gaan volgen in Aalst alvorens hij zonder begeleiding kon starten met het sculpturen van een kop.
Goede raad: Start de lessen niet met de verwachting dat je enkele weken later zelf een isomokop gaat snijden.
Veel succes aan alle carnavalisten die zich willen inschrijven. En laat het ons zeker weten, wij zijn alvast benieuwd naar jullie resultaten.
Benieuwd naar het programma kijk dan zeker eens op volgende link https://www.aalstcarnaval.be/home-categorie/de-academie-voor-carnavalskunsten-opent-opnieuw-de-deuren/
