Nies

Carnaval Ninove 2022 geannuleerd

today23 december 2021

Achtergrond

Carnaval Ninove 2022 is na overleg met alle disciplines en betrokkenen, geannuleerd. Door de huidige virologische situatie lijkt het onmogelijk om een veilige carnaval te kunnen organiseren. Het eerstvolgende carnaval zal plaats vinden op 26 februari 2023.

De nieuwe – uiterst besmettelijke – coronavariant maakte duidelijk dat een carnaval veilig en probleemloos organiseren hoogstwaarschijnlijk onmogelijk zou zijn. De stad ging dan ook nu al over tot het nemen van de heel spijtige beslissing om carnaval opnieuw te annuleren. Dat gebeurde na overleg met alle instanties en betrokken. Ook alle carnaval gerelateerde activiteiten in aanloop naar carnaval (o.a. de prinsaanstelling, machtsoverdracht, kindercarnaval) worden geannuleerd.

Burgemeester Tania De Jonge: “Dit was geen aangename beslissing. Carnaval is het mooiste evenement van het jaar. Maar dat moet in al zijn glorie kunnen doorgaan. Een editie met beperkingen of bijkomende veiligheidsmaatregelen zou de echte carnavalist remmen in zijn vrijheid om carnaval te vieren zoals het hoort: met alles erop en eraan. Dit kunnen we op dit moment niet garanderen. Wachten tot eind januari om een beslissing te nemen zou onverantwoord zijn. Daarom dat we nu de knoop hebben doorgehakt om te annuleren. En dus niet om te verplaatsen. Uit een recente bevraging van de groepen bleek nl. dat de meerderheid van de groepen (24 van de 35 die reageerden op de oproep) voorstander was om – als carnaval niet zou mogen doorgaan – het te verplaatsen naar 2023. Een minderheid (10 groepen) verkoos een volwaardig carnaval op een later tijdstip in 2022.”

Schepen voor evenementen Marc Torrekens treedt de burgemeester bij: “We beseffen dat dit een zware slag is voor de carnavalisten en de groepen, want twee jaar geen carnaval valt heel zwaar. We beseffen ook dat heel wat groepen geconfronteerd worden met zware onkosten. Tenslotte lopen bv. de vaste kosten en de huur van loodsen gewoon door. We zullen met het schepencollege bekijken of en hoe we de carnavalsverenigingen kunnen ondersteunen.”

 

Alternatief

Net als vorig jaar zal men ook nu proberen de band met carnaval te behouden, ook al gaat de driedaagse niet door. Vorig jaar gebeurde dat door de succesvolle miniatuurstoet, georganiseerd door ENKAAVEE. Dit jaar staat men ook open voor alternatieven. Binnenkort wordt er samengezeten met de diensten en de instanties om te bekijken welke alternatieven haalbaar zijn, en wanneer. Ideeën voor een alternatief kunnen alvast doorgemaild worden voor 24 januari 2022 naar evenementen@ninove.be.

 

Ook geen Kevertreffen

Naast het annuleren van carnaval 2022, werd ook beslist het kevertreffen in maart niet te laten doorgaan. Ook daar verwacht men dit evengoed niet in veilige omstandigheden te kunnen organiseren. Burgemeester De Jonge: “Ook het kevertreffen is een massa evenement met ook nog eens heel wat deelnemers uit andere landen. Dit is geen fijne beslissing maar we kunnen geen enkel risico nemen.”

Written by: admin

Vorig bericht

Nies

Wat met carnaval in 2022?

De toekomst ziet er somber uit. Nadat eerder deze week verscheidene carnavalssteden in nederland hun optochten annuleerden kwam deze ochtend het slechte nieuws van bij de buren. Karnaval Aalst gaat niet door in 2022 en er is geen plan B! Maar wat met Ninove horen we jullie denken? De deadline om de knoop door te hakken ligt op 5 Januari. Vermoedelijk gaat het overlegcomite in Ninove ook al sneller de […]

today22 december 2021

In samenwerking met
Klik op het logo om live te luisteren
naar Radio ninove
0%