De Ninoofse KarnavalsVereniging Smosj heeft na 18 jaar besloten om te stoppen. De groep werd in 2003 opgericht door de broers Marnick en Mario Baetens en nam voor het eerst deel aan de stoet in 2004, toen nog De Smosjterpotten. In 2011 kreeg de groep een boost toen bleek dat ze de tweede vrouwelijk prins ooit, Prinsj Kelly, in hun rangen hadden. In 2012 en 2013 wonnen ze de toenmalige “Krasjelprauisj”, prijs voor beste karnavalsliedje, met ‘t Jannettendaunsken en Sjoekelieër . In 2015, hun 11 jarige jubileum, veranderden ze de naam naar kortweg Smosj en beleefden ze het hoogtepunt van hun bestaan. Ze wonnen “De Ploeët” met In ‘t Frauns, behaalden een derde plaats in de einduitslag van de stoet én mochten zich winnaar noemen van de meest gegeerde prijs in de karnavalswereld,  de Don August! In 2017 verrasten ze velen met hun volledig uit oude ijzeren golfplaten gemaakte praalwagen om zo het probleem van het tekort aan hangaars aan te kaarten tijdens de Roze Zondagstrein. En tijdens hun laatste deelname aan de stoet, in 2020, deelden ze nog ijsjes uit aan de toeschouwers en wonnen ze “Beste Stoetlieken”, de prijs van de prinsencaemere, met hun stoetlied Kremkes.

Slachtoffer van Corona?

“Niet zozeer” zegt Glen Van Hooland, voorzitter van Smosj. “Corona heeft er niet echt iets mee te maken, alhoewel dat dat Covid gedoe het er allemaal niet makkelijker op gemaakt heeft. Smosj heeft vanaf dag één onderling beslist om principieel niet mee te doen aan afhaal eetfestijnen en andere Corona veilige evenementen. Simpelweg omdat je niet de kwaliteit of de beleving kan brengen zoals het zou moeten en zoals we bij Smosj telkens probeerden te brengen met ons eetfestijn, bbq en andere activiteiten. Dus Corona heeft de dingen misschien wat versneld, maar het is vooral de drive bij de leden en uiteindelijk ook bij de trekkers van de groep, die beetje bij beetje afnam door allerlei redenen en ervoor gezorgd heeft dat we dus nu de boeken neerleggen” Ook Stephanie D’haeseleer zegt “Het was een moeilijke beslissing, maar wel de juiste. Het zal sowieso een verlies zijn voor karnaval Ninove, daar ben ik zeker van. Maar het is mooi geweest, zoals Glen zegt, de liedjes, kostuums, karretjes of wagens. We hebben ons altijd voor de 100% gesmeten. Alles werd met onze eigen creativiteit tot stand gebracht. Telkens met een klein budget vergeleken met andere groepen. Daar ben ik fier op. Karnaval stopt niet voor ons. De leden zijn jong en kunnen hun creativiteit nog gebruiken bij andere groepen en daar verder ervaring op doen. Sowieso zal je Glen zijn stem nog door de boksen horen knallen. Wij blijven ons steentje bijdragen bij de enige echte Ninoofse karnavalsradio Enkaavee. Al is mijn doel wel wat meer karnaval Ninove tot bij de kinderen en de jeugd te brengen.” aldus Stephanie

“Maar kom, we kunnen met fierheid terug kijken op onze tijd…ik vind het alleen heel jammer dat we net niet aan die magische 20 joeërige zjubelee geraakt zijn. Want dat is toch iets speciaals, 20 jaar bestaan, het is weinig groepen gegeven en ik doe mijn karnavalshoed  af voor de groepen die het wel waargemaakt hebben en nu nog steeds zijn! Ik noem dat de elite van de karnavalsgroepen. En wat Smosj betreft…’t was plezant en ‘t was fauin, moeër ‘t ee nie meege zauin” besluit Glen.

RIP Smosj 2003 – 2021…